Články

BIO a GMO, aneb lidstvo v ohrožení

Datum vložení článku: 21.08.2013

BIO a GMO – co je spojuje, aneb lidstvo v ohrožení BIO a GMO – dva termíny, které plní nejen palcové titulky mainstreamových i rádoby nezávislých médií již řadu let. Zdánlivě stojí oba na opačné straně houpačky – houpačky, na kterou z jedné strany působí stále zvyšující se příjem potravy ze strany lidstva (alespoň tak potřebu GMO potravin podávají jejich producenti) a ze strany druhé touha po přírodním a přirozeném způsobu života (aspoň tak ji deklarují miliony lidí poptávající (nejen) potraviny bez všech možných přísad a modifikací). Vypadá jako by byly tyto pojmy téměř na opačné straně barikády a jejich přívrženci na druhou stranu barikády mířili ostrými náboji.



Mléko a člověk

Datum vložení článku: 03.04.2013

Mléko – zdravé nebo zabiják?
Problematiku kolem mléka a mléčných produktů umocňuje jeho masivní konzumace. Zaměřme ale fokus na problematiku mléka objektivněji a rozšiřme zároveň úhel pohledu a spektrum souvislostí.
Vezměme si nejprve obecné glosy a tvrzení, které se za posledních 50 let staly díky propagandě živočišného průmyslu, dogmatem:

Mléko obsahuje především kalcium (vápník), bílkoviny a dále pak řadu vitaminu.
A proto má být mléko zdravé.



Vegan vs masožrout

Datum vložení článku: 14.11.2012

vegan vs masožroutNa jedné straně masožrouti, na straně druhé zapřísáhlí vegani. Kdo má pravdu? V tomto krátkém článku reaguji v bodech na diskuzi k článku, který uvozuje člověka jako "plodožrouta".
Divím se stále a dokola, jak časté a zásadní jsou omyly ve vzdělání v něčem tak zásadním, jako je biologická přirozenost člověka.
Jak to tedy je - k čemu nás předurčují geny: Co je naší nejpřirozenější stravou?



Změňte to!

Datum vložení článku: 11.12.2012

baneryTéměř všichni víme, že mnoho našich chorob je přímo spojených s naší výživou a životním stylem.
Ale jen 3% ze všech lidí mění svůj životní styl!
Velmi často je za touto neochotou se změnit několik důvodů:
1. Zvyk
2. Tradice
3. Dostupnost
4. Lenost



Pšeničná mouka - čím ji nahradit?!

Datum vložení článku: 29.06.2012

moukaČím nahradit pšeničnou mouku?
Chvílemi to vypadá, že jsem se vydal na válečné tažení proti pšenici.
Jakoby bych na ni snad byl alergický. Ano, také jsem – stejně jako téměř 4 lidé z deseti. Ale vůbec o tom nevědí. Přesto ji konzumují. V průměru 80 kg na člověka. Poté, co se 4 klientům z celkového počtu 10 osob, kterým jsem v posledních 14-ti dnech provedl testy potravinových alergií, objevil primární alergen lepek, zazněla naléhavá otázka: „co mám dělat, když je lepek skoro ve všem?“.



Proč se o skutečných příčinách nemocí mlčí!

Datum vložení článku: 18.05.2012

fuck the system Proč se o skutečných příčinách nemocí mlčí!
Od doby, kdy p. Rohring definoval zásadu, že imunitní systém nikdy nenapadá sám sebe uplynulo více než sto let a za tuto dobu se mnohé změnilo. Především se masivně po celém(především civilizovaném světě) rozvinuly procesy, které stojí v přímém rozporu s tímto pravidlem. Ano, autoimunitní onemocnění jakým jsou alergie, diabetes melitus, roztroušená skleroza, astma, artritida, lupénka, atopický ekzém a jak se zdá i další onemocnění, u nichž si současná medicína není jista přičinami vzniku jako crohnova choroba, ulcerozní kolitida a další onemocnění tračníku se staly metlou západního světa.



Alergie a senná rýma - pravá přičina vzniku.

Datum vložení článku: 02.05.2012

bílý chléb Alergie – senná rýma. Stále aktuálnější téma.

Jako každý rok na jaře mnoho z nás neocení nádherné projevy přírody.
Protože květenství, které kolem sebe do vzdálenosti mnoha kilometrů(všichni máme rádi žlutý „bordel“ z masivně pěstované řepky, kterou ze zákona lijeme do nádrží, zatímco miliony lidí nemají co jíst - nechť žije etika EU) šíří pyl a dráždí naše sliznice. Toto podráždění nazýváme alergií.



Důvody našeho jídelníčku

Datum vložení článku: 02.05.2012

V minulých článcích jsme si řekli mnohé o škodlivosti naší současné stravy a odklonu od přirozené stravy, která je z hlediska genetického vývoje člověku nejvhodnější.
(R)evoluční výživa definuje obecně platná pravidla společná pro většinu lidské populace.
A i když má většina lidí na naší planetě společné rysy, které jsou dány dominantními geny, tak právě rozdílnost je to, co by nás mělo zajímat.
Proč?
Protože tyto rozdíly přímo definují možnosti našeho těla a tím i přizpůsobivost k trávení různých druhů potravin.
Nemusel by to být závažný problém a nemuseli bychom jej zřejmě řešit, kdyby naše společnost žila po tisíciletí tradičními způsoby a neexistovala by globalizace lidské stravy.



Potravinová intolerance

Datum vložení článku: 23.04.2012

potravinová intolerance Potravinová intolerance (nezaměňujme s potravinovou alergií)
Co je potravinová intolerance?
Zjednodušeně: snížená nebo žádná schopnost strávit určitý druh potravy(nebo její část).
Intolerance potravin znamená z pohledu našeho těla nedostatek nebo úplnou absenci trávicích enzymů.
Intolerance potravin znamená z pohledu našeho těla nedostatek nebo úplnou absenci trávicích enzymů. Mluvíme-li o absenci enzymů v souvislosti s intolerancí některého druhu potravy, mluvíme o trávicích enzymech.
Tyto enzymy jsou látky produkované trávící soustavou a žlázami s vnitřní sekrecí. Nacházejí se např. ve slinách, žaludečních šťávách, žluči a sekretu vylučovaném slinivkou břišní nebo stěnou tenkého střeva, stejně jako dvanáctníku. Enzymy rozkládají jednotlivé složky potravin na menší prvky, které tělo posléze opět pomocí enzymatické činnosti dokáže využít ke stavbě těla a provozu buněčné činnosti. Jsou tak zcela zásadní v procesu trávení a zachování funkce všech životních procesů organismů.



Potravinová alergie - co znamená a jak ji poznat.

Datum vložení článku: 16.04.2012

Potravinová alergie(nesnášenlivost) znamená, že naše tělo vyhodnocuje určitou potravinu(nebo její části), kterou pozřeme jako cizorodé těleso. A jako k nepříteli se k němu chová. Vyhodnocuje jeho působení v lidském těle jako nepatřičné a vyvolá imunitní odezvu.
Mobilizuje primární(makrofágy, dendritické buňky) obranné mechanismy k boji.
Sekundárně tyto protilátky vysílají informaci(signální proteiny) pro tvorbu specifických protilátek(T-buňky, B-buňky). Tyto buňky pak udržují imunitní paměť proti látce, která byla vyhodnocena jako cizorodá a při jakémkoliv dalším styku spustí obranný mechanismus



Cukr zabiják? Přibírá se po ovoci?

Datum vložení článku: 26.03.2012

Jak je to skutečně s ovocem a cukrem v něm obsaženým!
Mnoho lidí se obává vysokého obsahu cukru v ovoci a i někteří „odborníci“ radí vyhýbat se druhům ovoce s vysokým obsahem cukru.
Toto je však nebezpečný mýtus, kde je evidentní neznalost procesů lidského těla.



Fresh nebo džus z krabice?

Datum vložení článku: 09.05.2012

fresh juice
Jistě jste už slyšeli o tom, že čerstvé zeleninové a ovocné šťávy jsou zdravé.
Mnozí z nás už dávno mají v domácnosti pomocníka pro výrobu této lahodné a přirozené tekutiny.
Kvalitní odšťavňovač se stává pro mnohé z nás základem naší kuchyně.
Vitariánům nahradil varnou desku a hrnce na vaření.



Bílá mouka - zabiják č. 1.

Datum vložení článku: 18.05.2012

bílý chlébPšeničná mouka a obilí – zabiják č. 1.

Každý, kdo se zajímá o zdravou či racionální výživu již jistě slyšel, že bílá mouka lidskému zdraví škodí. Makrobiotici ji spolu s rafinovaným cukrem, mlékem a solí nazývají bílým jedem. Na druhé straně příznivci „zdravého“ životního stylu považuji celozrnné cereálie za velmi prospěšné. Jaký je ale rozdíl mezi „celozrnnou moukou“ a moukou bílou? Jak a proč škodí bílá mouka?
A jsou vůbec celozrnné produkty zdravější?



(Staro)nové potraviny

Datum vložení článku: 16.02.2012

(Staro)nové potraviny, aneb chudoba naší současné stravy.
Každého, komu záleží na tom nejcennějším, co je nám dáno – tedy na zdraví svém a svých blízkých, napadne někdy jednoduchá otázka: co (ne)mám-e tedy jíst?
Současní nutriční terapeuti a poradci „zdravé“ výživy doporučují „pestrou“ stravu.
Je to jakoby říkali: „nevíme, co je správně a nerozumíme tomu – jezte raději od všeho něco a třeba budete zdraví.“
Bádavý člověk zjistí, že těžce zaplacené rady výživových poradců jsou pouze výslednicí mainstreamu zdravotních doporučení, která vycházejí z obvykle dostupných potravin.



Přirozená strava člověka, aneb k čemu nás evoluce určila

Datum vložení článku: 13.02.2012

Toto je zřejmě nejdůležitější myšlenka, která z hlediska výživy člověka může zaznít.
Již přes 13000 let dochází ke změně, která ovlivňuje zdraví a délku života lidí na této planetě.
Díky zásadním momentům této změny se snižuje průměrná délka života, stejně jako zdravá délka života (HLY). Posledních 150 let tato změna kulminuje a ve všech zemích světa si vybírá svou daň.
V tomto období se totiž z různých důvodů změnily radikálně stravovací návyky a způsob života.



Civilizační choroby, aneb proč umíráme o 20 let dříve, než je nutné.

Datum vložení článku: 13.02.2012

Ironií je i pravý důvod proč většina z nás poslední dvě desetiletí vlastního života trpí chronickými nemocemi a obtížemi, které nás značně limitují.
Nemusíme umírat předčasně a můžeme v plném zdraví prožívat delší, radostnější a vitálnější život. Můžeme, ale přesto tak většina z nás nezvolí.
Proč?
Vůle nám nechybí - ale pravdivé informace potřebné ke změně ano.
Z různých důvodů lidstvo za posledních 10. tis let omezilo svůj jídelníček na několik druhů živočichů a rostlin, které konzumuje. Počítáno reálnou vahou se zažívacím traktem průměrného středoevropana prosune asi 25.000 kg potravy, která je svou povahou zcela nebo částečně nepřirozená jeho genetickému předurčení.