Proč nejíme správně?

Tuto otázku si jistě položil každý, kdo svůj životní styl proměnil. Protože každý kdo pochopil jaký požitek přináší přirozená strava člověka, už ví, jak chudá a nezajímavá je strava, kterou většina obyvatel „vyspělých“ zemí dnes a denně polyká.
Důvody proč se strava člověku přirozená nerozšířila masivněji, jsou čtyři:
Pojídáme stravu, kterou jsme se naučili jíst (1.zvyk) jako děti a která je obvyklá (2.dostupnost) ve společnosti, v níž žijeme. Také už od útlého věku nabýváme názoru (3.přesvědčení), že tak je to v naprostém pořádku.
Někteří se o výživu zajímají a jsou přesvědčení, že jí podle pravidel zdravé výživy. Tato obecná doporučení však mají pramálo společného s přirozenou stravou člověka.
A na našich talířích se neobjevují přirozené druhy stravy, protože je neznáme (4.nevědomost). Velmi často i přes negativní zpětnou vazbu těla, konzumujeme stále něco, co nám evidentně neprospívá.
Nazýváme to potraviny.
Většina z nás také nemá zájem objevovat nové obzory v oblasti výživy do chvíle, dokud nejsme donuceni vlastním zdravotním stavem. Nepídíme se po vlastní cestě, nevnímáme potřeby těla.

Je však skvělé vědět, že důvody proč nejíme přirozenou stravu, nespočívají v našich fyziologických dispozicích či tělesných potřebách, popř. nemocech. Ani vnější možnosti a okolnosti nám nebrání žít v souladu s poptávkou vlastních genů. Máme tak dispozici vše co ke změně potřebujeme.
Jediné, co musíme udělat je rozhodnout se.
Rozhodnutí poznat co nám – našemu tělu skutečně prospívá a čím chce být živeno. Pak je snadné zvyknout si na nové, dosud nepoznané potraviny a způsob života, který nám svou přirozeností dodá na uvolněnosti a vnitřní pohodě.
Chcete-li se dozvědět více o tom jak zásadně ovlivňuje strava naše zdraví, o tom jak co je přirozená strava člověka, jak jíst, abychom byli zdraví a plní elánu, přečtěte si články od autora (R)evoluční výživy.



Komentáře k článku Proč nejíme správně?